22 July 2011

Kepentingan Protein



Protein sering dipanggil 'makanan yang lengkap'. Badan menggunakan makro nutrienini, yang terdiri daripada 22 jenis asid amino dalam cara yang berbeza, sebagai contoh untuk membina dan membaiki tisu-tisu, menghasilkan enzim dan hormon, dan untuk membuat otot. Lebih daripada 50% daripada berat kering badan manusia ialah protein sahaja. Protein boleh didapati dari kedua-dua sumber, tumbuhan dan haiwan dan harus dimasukkan ke dalam diet harian. 

Kekurangan protein boleh menyebabkan komplikasi kesihatan yang serius. Setiap hari, kanak-kanak memerlukan satu gram protein bagi setiap kilogram berat mereka, sementara orang dewasa memerlukan atleast 60 gram protein setiap hari. Orang tua perlu untuk meningkatkan protein tanpa mengambil kalori tambahan.




 Ramai mula untuk bangun dengan kelebihan mempunyai protein setiap hari kerana ia mempunyai pelbagai manfaat untuk tubuh. Apabila protein diserap di dalam badan, ia mengeluarkan kehilangan berat badan hormon semula jadi yang dipanggil PYY, yang membantu dalam mengurangkan kelaparan. Jadi, selepas makan tinggi dalam protein,anda akan terasa penuh untuk lebih lama. Protein juga membantu dalam mengekalkan jisim otot dan menstabilkan gula darah. Berasaskan protein tumbuhan, ia dapat membantu melindungi jantung dengan mengurangkan LDL dalam darah. Sumber protein seperti kacang soya, susu soya, bijirin penuh, kekacang dan lain-lain mempunyai banyak serat, vitamin dan mineral yang penting. 

Herbalife Formula pemakanan shake dengan protein soya memastikan bahawa anda tidak hanya mendapat manfaat dengan 19 vitamin dan mineral tetapi juga boleh digunakan untuk menggantikan hidangan penuh. Di samping itu, produk Herbalife yang lain seperti kacang soya protein, bar protein, campuran sup dan pek minuman, semua hebat,merasa rendah kesihatan makanan kalori.



0 comments:

Share

Twitter Delicious Facebook Digg Stumbleupon Favorites More